9 Mart 2012 Cuma

DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ VE BİR DOST

ERDOĞAN AKSU


BALKON HİKAYELERİ VE REKLAMLAR

Email: yerelgazeteci@hotmail.com

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için köşemizi, sendikal çalışmaların içinden gelen, yıllarca sınıf mücadelesi yapmış ve ağır bedeller ödemiş bir dosta açma gereği hissettik. Kendisi gazetemize bu özel günle ilgili duygu ve düşüncelerini aktardığında bir basın emekçisi olarak sizlere ulaşması açısından vesile olalım dedik. Sayın Musa Bazin`in bize ulaştırdığı 8 Marta ilişkin makale çalışması şöyle;


DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ VE BİR DOST
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için köşemizi, sendikal çalışmaların içinden gelen, yıllarca sınıf mücadelesi yapmış ve ağır bedeller ödemiş bir dosta açma gereği hissettik. Kendisi gazetemize bu özel günle ilgili duygu ve düşüncelerini aktardığında bir basın emekçisi olarak sizlere ulaşması açısından vesile olalım dedik. Sayın Musa Bazin’in bize ulaştırdığı 8 Marta ilişkin makale çalışması şöyle;
“1840’lı yıllarda Avrupa toplumsal hareketlerin sancılarını yaşarken, 1848’de Almanya ve Fransa burjuva demokrasisi, burjuva demokratik devrimleriyle feodal kabuğunu kırdılar. Bundan kısa bir süre sonra Newyork’ta tekstil fabrikalarında çalışan kırk bin kadın işçi, 8 Mart 1857 tarihinde büyük bir direniş sergilediler. Kırk bin kadın işçi bu tarihsel direnişi; çalışma koşullarının ağır olması, iş saatlerinin 12 saatten fazla olması, ücretlerin çok düşük olması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve yeni haklar elde etmek amacıyla gerçekleştirmişlerdir. Bu direniş maalesef egemen sınıflar tarafından şiddet ve kanla bastırılmıştır. Bu uğurda 129 kadın işçi hayatını kaybetmiştir. Kırk bin kadın tekstil işçisinin canları pahasına gerçekleştirdiği bu direniş emekçi kadınların da ilk örgütlü direnişidir.
Önceleri kadınlar ekonomik ve demokratik talepler için mücadele yürütürken kendisi için sınıf olma bilinci geliştikçe de giderek iktidar mücadelesi için bir örgütlenme içine girmişlerdir.
1910 yılında Kopenghag’da düzenlenen bir konferansta 8 mart, dünya emekçi kadınlar günü olarak birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Dünya 8 Mart emekçi kadınlar günü olarak kutlanmasında, tarihteki özel yerini almasında Clara Zetkin ve diğer Alman sosyalist kadınlarının büyük bir rolü vardır.
1910 yılından itibaren birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak kutlanması egemen sınıflarda rahatsızlık yaratmıştır. Bu nedenle 1975 yılında birleşmiş milletler tarafından düzenlenen bir toplantıda dünya kadınlar günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Kadın sınıfsal mücadelede hak ettiği yerini aldığı müddetçe kadının değişimi de sömürücü sistem içinde başlamıştır. Çünkü kadının sınıfsal bilinci üretim ilişkilerindeki konumuna paralel olarak gelişmiştir. Ayrıca kadın sınıfdaşı olarak erkek emekçiyle sınıf mücadelesini omuzlamıştır.
Kadının ataerkil dönemden günümüze tarihsel serüveni sorunun birden bire çözülemeyeceğinin de göstergesidir. Çeşitli gelenek ve göreneklerle bu güne gelinmiştir. Bu anlayışlar topluma zor değişecek biçimde nüfuz etmiştir. Bütün sorunlar birden ortaya çıkmadığı gibi birden söküp atılamayacağı da açıktır. Toplumlar kadın sorununa tüm yönleriyle eğilmeli kurtuluş için sınıfsal mücadeleye yer verilmelidir.
Kadının hem cinsel, hem sosyal hem de sınıfsal baskı altına alınmasının diyalektik bağı gözden geçirilmeli ve açığa çıkan pozitif enerji de sınıfsal mücadeleye yönlendirilmelidir. Sınıf mücadelesinin vazgeçilmezi olan emekçi kadın mücadele sahnesindeki yerini eskiden olduğu gibi bu gün de almalıdır.
8 Mart dünya emekçi kadınlar günü kutlu olsun…”
Eline diline yüreğine sağlık değerli dost. Bu gün üretimin her alanında aktif rol oynayan, işte, yolda sokakta, evde ezilen ve yalnızlaşan kadınlarımıza selam olsun…
08.03.2012
Bu Yazı 89 Kez Okunmuş
ERDOĞAN AKSU

Hiç yorum yok: