2 Mart 2012 Cuma

STRATFOR VE KOD ADI TR–007.05

ERDOĞAN AKSU


BALKON HİKAYELERİ VE REKLAMLAR

Email: yerelgazeteci@hotmail.com

Stratfor adında köpük köpük trajik- komedi tadında toplumsal belgeler düzenleyip kayda geçiren bir özel istihbarat şirketi var amerikada. İşte bu ‘gölge CIA`, Özel USA istihbarat şirketinin sayısı 5,5 milyonu bulan gizli küresel istihbarat raporları ve dahili yazışmaları haklanmış. Ve bir anda el değiştirmiş tüm gizlilik.


STRATFOR VE KOD ADI TR–007.05

Stratfor adında köpük köpük trajik- komedi tadında toplumsal belgeler düzenleyip kayda geçiren bir özel istihbarat şirketi var amerikada. İşte bu ‘gölge CIA’, Özel USA istihbarat şirketinin sayısı 5,5 milyonu bulan gizli küresel istihbarat raporları ve dahili yazışmaları haklanmış. Ve bir anda el değiştirmiş tüm gizlilik.
Wikileaks denen baş belası da bu bilgileri bir bir yayınlamaya başlamış veya başlayacakmış. Böylece medya, siyaset, şirket ve istihbarat dünyası başta ABD olmak üzere tüm yer küredekiler panik içindeymiş. Yani bizimkisi ne vakit yayımlanacak diye bekleşiyor ahali.

Bu stratforun en iyi, kallavi müşterisi de CIA. Zaten stratfordan hizmet almayan şirket, dev firma, medya kuruluşu, gazete, çeşitli kurum ve kuruluşlar, siyasetçiler ve dahi gazeteci yok gibi bir şey. Ve bu stratfor yalnız ekonomik maksatlı değil, siyasi ve sosyal odaklı ve çok yönlü bilgi peşinde sürdürüyor istihbaratlarını. Sonra elde ettiği verileri, bilgileri isteyenlere faturalı kaşeli satıyor. Hizmetlerinde sınır da yok; dileyene brifingler veriyor, toplantılar sempozyumlar düzenliyor. Parasını vereni arzusu büyük olanı, dünyanın dört bir yanında bakanlarla bürokratlarla yani devletle ayni masada buluşturuyor.

Üç boyutlu etkileri yakında görülür ama şimdi bu stratfora kaynaklık mı denir, ajanlık mı denir bilgi sağlayanların, enforme edenlerin listeleri de belliymiş, isimler de haklanmış el değiştirmiş anlaşılan. Kaç kitap ağırlığında adamlar ise bunlar yayınlanmaya hazırmışlar, açıklayacaklarmış. Üç beş kuruşluk iltifatlar bir yana başta Amerika sonra tüm dünya stratforun anaforuna bir şekilde takılmış. Zaten yanlış adreslerde boğulur nefes. Gün doğmadan neler doğacağını da görür fukaralar.
Gerçekliği, doğruluğu, etkisi, yetkisi, aslı astarı ne derecedir tam belli değil ama medyaya yansıdığına göre izole edilmiş bu ucuzluğa Türkiye’den kapılanlar da olmuş.

Küresel bilgi ve ticaret ağı dünyayı küçülttükçe en bastırılmış duygular bir bir hortlar. İşte bu süngerimsi stratfor benzeri akışkanlıklara da meyil edilir, kod adları alınarak. Örneğin bu istihbarat işiyle uğraşan, kabası bir yana nazikçe ismi ‘analist’ olan kişi yakın bir dostun kızı oğlu çıkabilir. Dostsuz hayat mı var. Tanıdık bildik diye, garibim analizlerinde kullansın için, yardım maksatlı sorulanları yanıtlamak da kim beis görebilir ki demekle kurtulunamaz. Böyle demek bu ülkeye haksızlık etmektir, kendini unutmaktır. Uluslarası haber ajanslarına, çok uluslu medyaya beyanat vermek başka, analizcinin tuzağına düşmek başka olmalı.

Çünkü Sırıtkan siyah bir noktadan biter koca koca yıldızlar, kara bir delik olup kalırlar boşlukta başkalarını da yutmak için. Badem gözlü dost hatırına bu iletişim çok defalar da sürmüşse bir de kod adı takılmışsa, göz erimi uzaklıktaki güneşten sakınmak gerekir.

Bu şaşkınlık verici olayın ve işin içinde daha kimler var, TR-007.05 Soru cevap testinin kaçıncı halkası şimdilik muamma. Aşikare olan ise ağın tepelere kadar uzanıp uzanmayacağı. Çünkü Dünyada stratforun üyesi, müşterisi, alıcısı, satıcısı, kaynağı, ayağı olmayan yok gibi.

Varsayalım lüzumsuz gerginliktir. Mümleyen, gümleyen, gürleyen her kim varsa o gün geldiğinde sırra kadem basamaz nasılsa. Helezonik seslerin anlattığına göre ülkede açığa düşen de çokmuş. Bu kod adıyla meşhur zat ise yakınlarda üst düzey politikaya sızmış, bulaşmış veya bulaştırılmış.

Saçlarımıza beyaz gecelerin gölgesi boşuna düşmedi ve Kaç baskı görmüş ise insanlığın kitabı okumuşuz. Öyle gülüp geçilmiyor ki katlanmak zorunda olduğumuz bu yavşamalara, yanlamalara. Bu kodlanmışlar için ise ne diyelim, baştan söylemiştik zaten; “can gider davet kalır”, o kadar…      

01.03.2012
Bu Yazı 110 Kez Okunmuş
ERDOĞAN AKSU

Hiç yorum yok: