19 Nisan 2019 Cuma

BİRİNCİ MAZBATA SAVAŞI...

BİRİNCİ MAZBATA SAVAŞI...

Birinci mazbata savaşı sonuçlandı. Mazbata sahibini buldu. Ancak Yeseka son noktayı koymadı. Eğer mazbatanın iadesine ve İBB seçimlerinin yenilenmesine karar çıkartılırsa ikinci mazbata savaşı gündeme düşebilir...

Anında devri sabık yönünde sağlı sollu bindirmeler başlar. Ve usul yönünden en tepedeki mazbataya kadar sirayet eder itirazlar. İkinci mazbata savaşı başlar.

Aslında metropolleri mevcut iktidarın öyle veya böyle kaybetmesi, beklenen sonun başlangıç işareti. Çok yakında egemen sermaye düğmeye basar. İktidar kendi eşrafından yeni bir siyasi oluşumu doğurur. Yani yeni parti veya partiler. Memleketin siyasi hayatına giren eski yüzler. İşte o yüzden birinci mazbata savaşı sonrası ortamı germeden, belirsizlik sürecinin bitirilmesinde herkes adına, memleket adına fayda var.

Yeseka'nın içeriden dışarıdan etki altına alınmaya çalışılması asla doğru sonuç getirmez. Hukuk çerçevesinde özgür karar vermesi için rahatlatılması şart. Zaten bu kadar ileri gitmenin ve cüretkarlığın sonucu ortada. Memleket batakta. Millet alternatif projelerin ocağına itiliyor.

O nedenle sürece resmi müdahaleler yerine yanlış nerede yapıldı modunda soluklanılırsa özlemle beklenen siyasi denge oluşur. On yılların dengesizliği biter. Ve ikinci mazbata savaşına da gerek kalmaz. Ekonomik ve demokratik buhran birlikte atlatılır.

Lakin dert başka. Tüm sandık savaşlarında son sözün kaybettik, kaderde yokmuş ifadesi olduğu kabullenilse yeter. Gerisi toptan safsata.

Bu zoraki yaşatılan birinci mazbata savaşı ile Cebe makamı da zedelenmiştir. Tek adam modelinin memleket gerçeklerine yanıt vermediği apaçık ortaya çıkmıştır. Gözden geçirilmesi gereken bir sistem olduğu alenen tescillenmiştir. Cebe makamı milleti temsil eden bir makam olmanın ötesinde davrandıkça da bu kanı toplumda iyice yerleşecektir.

Maalesef bu yerel seçimlerde Cebe makamı toplumsal barışın ve tarafsızlığın sigortası olmayan bir role evrilmiştir. Geçimi bir kenara bırakmıştır. Ampulü sönüktür. Ve her kesimi aydınlatmaz bir durağan enerjiye sahiptir. Derin ayrılıklar ve aykırılıkları öne çeken yitik bir kurum haline gelmiştir.

Yeseka odaklı yeni bir mazbata savaşı yaşansa da yaşanmasa da memleketin bekası için, milletin menfaatı için ikinci bir mazbata savaşı zaten gerekiyor. Çünkü on yedi gün süren birinci mazbata savaşının bitmesiyle her şey bitmedi. Yığınla dert var halledilmesi gereken.

Yani Yeseka hangi kararı alırsa alsın tarafsızlığını hepten kaybetmiş bir devlet ve Cebe makamı mevcut ise ikinci mazbata savaşı da kaçınılmazlaşır. Artık korku İmparatorluğu da çökmeye yüz tutmuştur. O tutkuyla çok yakında yerelden genele, metropollerden en ücraya rejim sorgulaması kendiliğinden başlar.

Sözün özü ikinci mazbata savaşı kapıda bekliyor...

Hiç yorum yok: