18 Nisan 2019 Perşembe

SEÇİMDEN BESLENENLERE SEÇİM...

SEÇİMDEN BESLENENLERE SEÇİM…

Zamanlı zamansız, erken, baskın, yenileme başlığıyla yapılagelen yerel ve genel seçimlerden beslenen bir iktidar başta. Hem de on küsur yıldır hep kazanmaya alıştırılmış. Ama bu kez kaybetti. İşler karıştı...

Şimdi kaybı kazanca çevirecek olası yeni bir seçim kararı isteniyor. Öncesi sonrası besleme ağustos böcekleri ötmeye başlar. Başladılar bile. O yüzden karıncalar karınca kaderince daha çok çalışmalı. Hazırlanmalı. Çünkü yarından itibaren yine seçim sathına girilmiştir…

Zaten on yıllarca algı dozu yüksek yalanlardan beslenildi. Topluma nefret, öfke ve şiddet bulaştırıldı. Toplum kutuplaştırıldı. Böylece her başıbozuk sıkışıklıkta seçimden beslenenlerin önü açıldı. Bu tek hedefli, yanlı zenginleşme mahsulü, mahsurlu sığlık ruhsal ve duyusal özgürlüğü de yedi bitirdi. Tam her şey teker teker budanmışken son yerel seçimler umut doğurdu. İktidar şaplağı yedi.

Açık yenilmeyle beraber hemen unutmalar ve unutturmalar kitabına tapınma başladı. Envai çeşit itiraz varyasyonları. Sebepsiz gereksiz, belgesiz gerekçesiz tekraren sayımlara bel bağlandı. Sonuç en baştan belli olduğu halde kıvranmalarla her yol denendi; rakkam değişmedi.

Şimdi gün seçimden beslenenler için yeni bir seçime karar verdirme günü. Karar verilirse eğer seçime gidilir. Lakin kara tünele girilir.

Üstelik ister istemez uyulur bu uyutmacı seçimden beslenme senaryosuna. Bitmişlik ve belirsizlik bir çırpıda ağır yalanlara bağlanır yine. Gelecek bir yana işin aslı seçimden beslenenler ve beslemelerinin hükümranlığının devamıdır; biline biline.

Ve arsız servet dünyası bir damladan çoğalan insanlığı bu ve benzeri seçimden beslenme hali ve sonu baştan belli seçimlerle bir güzel köleleştirir…

Böylesine pimi çekilmiş piyasa ve sık seçimlerle örselenen memleketin başı elbette beladan kurtulmaz. Yakındır söz şahbazlığı ile yineleme seçim için bir tarih ortaya atılır. Attırılır. Planlanır. Yüksek kurul onaylar. Ve rastgele akıllara boşaltılan safsatalarla saflaşan millet seçimlerden beslenenlerin aymazlığına yeniden destek verir. Beklenen budur.

Ayrıca sağa sola yalpalayan devlet kimsenin umuru olmaz...

On yıllardır aynı hikâye. Aynı protipler. Neticede ince düşünenlere mahrumiyet. Seçimden ve yalandan beslenenler ve beslemelerine sahte masumiyet. Olağanüstü mağduriyet. Adı koyulmuş siyaset.

Büyük sermaye tarafından az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için üretilen siyaset biçimi bu. Artan sorunlar kılcal damarları aşırı zorlayınca hemen seçim atağı. Kaybedince bir daha. Denetimlenemeyen oy kaçağı bahanesiyle yine melun çözümsüzlük...

Bıktıran bu seçim kışkırtması tek adamlı koalisyon ortaklığının da iflası aslında. Ama göreni az…

Bu tek elden yönetildiği aşikar kasvetli geciktirmeler Allahtan densiz dengesiz provokasyonlara varmadı. Acayip bir aldatmacaya daha sürüklendi memleket. Yüksek sesle doğruyu seslenme yerine yine seçimden beslenme hevesi hortladı. Yenisi kapıda.

Kurgulanan bu yeni seçimle seçimlerden beslenenler beslemelerini kurtarır. Yanı sıra sırasını bekleyen işbirlikçilerini de kurumsallaştırır.

Zaten yenileme modunda seçime sarılışın ana nedeni bu. Kurumsallık tehlikeye düştüğü içindir. Seçim yoksa hepsi toptan tehlikededir.

Ancak bu kadar seçimlerden ve yalanlardan beslenmenin sonucunda destek nefrete de dönüşebilir. Doğruluk ve doğruya adanmışlık yine prim yapabilir. Yenilmez iktidarın yenilmişliği görüldüğünden millet yine mevcudu hizaya çekebilir. O çekiş ile tek boyuta hapsedilmişliğe yeni bir fasıl açılabilir. Yeni seçimin işareti bu olabilir.

Sözün özü takıntı haline getirilen seçimden beslenme ve aşırı hırslanma bazen detaylarda boğulmayı da çabuklaştırabilir. Yine boşuna ve yalandan seçimlere sığınmacılık kurgulansa da bazen tüm niyetler boşa çıkabilir.

İşte o zaman akıllarda kalacak olan boşa zaman harcandığı gerçeğidir. Siyaset edebiyatıdır. Paranoyak bir tavrın tarihe armağanıdır. Belki de bu seçimden beslenme ve besleme başkalaşım iyice anlaşılır. Kimbilir?

Evet yarından itibaren seçim sathına girilmiştir. Seçimlerden beslenen yeni ağustos böcekleri de pek yakında ötmeye başlar.

Bu yüzden bahara dönmüş toprakların çalışkan karıncaları daha çok çalışmalı, çalışmalıdır…

Hiç yorum yok: