28 Temmuz 2019 Pazar

VİKİNGLER...

VİKİNGLER...
Bir kitap okumayla dağılır sis...
Sislerin arasından çılgınca köpüren azgın suların gözü pek aç kurtları sıyrılır. Gemi güvertesi gibi parçalanan beyaz tarihin darmadağınık sayfalarında çaresizliği ağlatır Vikingler. Çok iri cüsseli ağaç gibi adamlar, denizci, savaşçı, korsan, seyyah ve tüccardırlar. Leif, naif aynı zamanda gaddardırlar. Yaptıkları ettikleri ile ağır suçludurlar ama kendi çaplarında kanun ve kural koyucudurlar...
Ejderha başlı teknelerinde kırılan küreğe kürek, yırtılan yelkene dikilen yelken, devrilen bayrak direğine direk olan denizcilerdir onlar. En vahşi çarpışmalarda fırlatılan ok, acımasızca sallanan balta, Thorun ruhundan su verilmiş keskin kılıç, hedefe saplanan mızraktır bu korkusuz savaşçılar.
Denizin dibine çöken kabarcıkları yutmadan ölmeyen, belalara bulanmayla aklını yitirmeyen, sert darbelerle kendini kaybetmeyen dehşetin evlatlarıdırlar.
İnsan yutan denizlerin kraliçesi ve insan tutan denizlerin tanrısına tapan sarıyağız delikanlılar, altın saçlı kızlardır vikingler. Denizin karanlık çehresinden hiç korkmayan, köpüren suyunda yıkanan, yeni dünyalar keşfine sadakatle bağlanan kuzey sularının çocuklarıdır onlar.
Kara dalgalarla boğuşmaktan, devasa canavarları yumruklamaktan, okyanusların çeperine çentik vurmaktan hiç çekinmeyen Kızıl Erikin efsanelerindeki yitiklerdir vikingler...
Dilden dile devleşen yabansı taaruzların, isli kanlı yüzlü, Odinci köle avcılarıdır vikingler...
Deniz aşırı şarap ülkesinin sefercileri, özgürlük yolcularıdır Vikingler. Yeni kıtanın ilk kolonicileri, kaşifler efsanesinin efeleri, Kutupların yerlileri ve yerleşenleri, mesut insanlar adasının adamlarıdır onlar. Atlantiği aşan skandinav efsane literatüründeki sarp dağları, buzdan yokuşları aşanlardır vikingler.
Ta ortaçağ sonlarına dek buz dağları ile dalaşan, buz tutmuş sularda dolaşan ve o suları mesken tutmuş donanmacılardır onlar.
Özünde özgürlük tutkusu ile oradan oraya taşınmış, dolaştıkça dolaşmış, buzla kaplı fiyortları mesken tutmuş, yurt edinmiş eski kıtadan dışlanmış göçmenlerdir vikingler.
Öyle ki yeniçağ başlarına kadar beyaz kıtanın uzağında yakınlarında ölüm kalım savaşı vermiş yağmacılar, sürgündeki kaderlerine küsmeden kümelenen ve güçlenen soğuk denizlerin dalgaları, dalga kıranları, insanlarıdır vikingler.
Tanrısal burçlara sığınan, buz denizlerinde dişlerine göre ziyafetler arayan kızıl yayılmacılardır onlar. Kan donduran boruların çığlığı, ölüm kokan çığırtkanlar, ejderha başlı gemilerin barbar mürettebatıdır vikingler.
Beter ölümler külçeleyen, kurt denizcilerdir Vikingler. Can alıcı kan dökücü cadıların dev dalgaları ile yüzleşen, gazabı içen, kör olmayan, ateş gözlü yabanilerdir vikingler.
Kabaran denize doğan kaderlerini gemilerinin güvertesine bağlayan, sahil boyu Atlantik ötesine de savrulan, buzmavisi sularda iz bırakan, göçe susamış göçebelerdir Vikingler.
Bir kitap okumayla dağılır sis perdesi...

Hiç yorum yok: