28 Temmuz 2019 Pazar

FINDIKTA TABAN FİYAT...


Partili Cumhurbaşkanı hasada iki hafta kala fındık taban fiyatını açıkladı. Danışıklı dövüşe son noktayı koydu. Nasıl olacaksa fındık yirmi lira...
Günler öncesinden irili ufaklı ziraat odaları birbirine benzer açıklamalar yaparak belirlenecek veya açıklanacak fındık taban fiyatına zemin hazırladı. Meşruiyet kazandırdı.
Üç aşağı beş yukarı aynı yönde açıklamalar; "Fındığın hizmet ve bakımı çok maliyetli. Fındık ocağına üç kere gübre atılıyor. Üç kere ilaçlanıyor. Ayrıca her sene bahçeleme, ışkın alma ve ekstra gübresi de var. Ot biçme, bahçenin temizlenmesi işçiliğine fındığın toplanması da eklenince ürün alma maliyeti ondört-onbeş liraya çıkıyor. Ek olarak patoz ve harman masrafı da var...
Durum bu iken rekolte yüksek olduğunda veya düşük olduğunda fiyat hep düşüyor. Yıllardır fındık taban fiyatı çok geç açıklandığından tüccar tekeli ne fiyat verirse fiyat o oluyor.
Karadeniz'in temel geçim kaynağı fındıktan. Artık Ağustos ayından önce taban fiyatı açıklanmalıdır. Açıklanacak fiyat da yirmi liranın altına düşmemelidir..."
Bir gün önce Giresun Piraziz ilçesinde CHP İstanbul İl Başkanı, bölge milletvekilleri ve il başkanlarının katılımıyla ortak açıklama yapıldı. Açıklamada fındık üreticisinin umutsuzluk, çaresizlik ve belirsizlik içerisinde olduğu ve hükümetin fındık alım fiyatını açıklamasını beklediği dile getirildi.
Diğerlerine pek benzemeyen açıklamalar; " 2019 yılı fındık sezonuna stoksuz girildi. TMO depolarında bulunan son stok fındığı 18 liradan satmış, ancak geçtiğimiz hafta içinde fiyatlar birdenbire 12 liraya düşmüştür. Nasıl bir hokus pokus yaptınız da fiyatları üç günde 12 liraya düşürmeyi başardınız? Yıllardır üretici üzerinde aynı oyunu oynuyorsunuz. Fındık çürük, fındığın nem oranı yüksek, fındıkta alfatoksin var, rekolte çok yüksek gibi bahaneler üreterek fındığı üreticiden bedava almaya çalıştınız.
2019 yılı fındık maliyet hesabı 16 lira bandındadır. 20 lira altında yapılacak fiyat açıklamasını asla kabul etmiyoruz. İktidar ne hikmetse fiyatı kartellere bırakmıştır.
Fındığa fiyat istemenin ötesinde er yada geç fındığın hakkı olanın verileceğine, hak ettiği fiyatla satılacağına, fiyatlandırılacağına, Karadeniz'in emekçi, kararlı ve inatçı halkı olarak inanıyoruz..."
Ve bir gün sonra Partili Cumhurbaşkanı fındık üreticisine kendi deyimiyle müjdeyi verdi; "Üç ülke olarak fındıkla ilgili işbirliği başlattık. Önümüzdeki dönemde fındığın dünya piyasalarında hak ettiği değeri sürekli kılmak amacıyla önemli bir adım atmış olduk.
Burada TMO’nun taban fiyatlarını açıklayarak fındık üreticimize müjde vermek istiyorum. Yüzde 50 randıman esasına göre, Giresun kalite kabuklu fındığın taban fiyatı 17 lira. Levant kaliteli kabuklu için de taban fiyat 16 buçuk liradır. Buna kilogram başına yaklaşık 2 lira olan mazot, gübre desteği ve alan bazlı desteği ekleyince kilogram fiyatları 18 buçuk ila 19 lira arasına gelmiş oluyor..."
Şunun şurasında şişirilmiş taban fiyatı ile istenen fiyat arasında ne fark kaldı, 1 lira. Daha ne olsun.
Tüm açıklamalara karşın, taban tavan fiyata rağmen, piyasada fındığın kaça gideceği geçmiş deneyimlere göre üç aşağı beş yukarı belli. Yani üreticiyi memnun etmeyecek bir fiyat...

Hiç yorum yok: