10 Ocak 2012 Salı

BELEDİYE BAŞKANI YARDIMCISINA HAPİS

ERDOĞAN AKSU


BELEDİYE BAŞKANI YARDIMCISINA HAPİS

BALKON HİKAYELERİ VE REKLAMLAR

Yeni yılın girmesiyle birlikte Esenler kulisleri ateş olmayan yerde duman tütmez misali bir konuyla sessizce çalkalanıyor. Tartışmaların merkezinde bir belediye başkanı yardımcısı ve iktidar partisine mensup belediye meclis üyesi de var.


Yaklaşık iki yıl önce belediyece yapılan bir ihale de, ihale komisyonu başkanı-belediye başkanı yardımcısının ihaleyi ihale günü, ihale saatinde iptal etmesi nedeniyle başlayan tartışma ve sonrasında yaşanan sürtüşme taraflarca mahkemeye taşınmıştı. Dava 2011’in son günlerinde sonuçlanmış ve karar mahkemece tarafların yüzüne okunmuş.


Her belediyede olduğu gibi Esenler Belediyesi’nin de kendisinin işletmeyip, işletimini ihale yoluyla kiraya verdiği yerleri-mekanları var. Esenler’de sayısı çok az olmakla birlikte belediyeye gelir getiren bu yerler, restaurantlar, parklarda kahveler, büfeler, spor alanı ve kompleksleri, halı sahalar ve daha bilmediklerimizden oluşuyor. 


İhale açılmadan bu yerlerin işletim hakkını birilerine vermek yasal suç. Esenlerliye hizmet üreten bu yerlerin işletimi için yeterliliği olan ve kıyı köşe takip eden Esenlerliler öncelikli olmak üzere diğer talepliler belediyece açılan bu ihalelere giriyorlar. İşte bu nedenle yaklaşık iki yıl kadar önce bir halı saha ve kafeterya işletim hakkını kiralamak üzere belediye bir ihale açıyor. İhalede, ihale başkanı-belediye başkanı yardımcısı ve ihaleye iştirak eden kişiler arasında ihalenin ihale anında iptal edildiğinin söylenmesi üzerine bir sürtüşme yaşanıyor. Konu o günlerde yerel basına yansıdığı için olayın bu yönü üzerinde fazla durmaya da gerek yok. Zaten olan biteni herkes biliyor ve mesele anında mahkemeye taşınıyor.


Sürtüşme ve yaşanan arbede sonrası olaya karışan ve karıştığı iddia edilenler mahkemelik oluyorlar. Yaklaşık iki yıl süren bu davada hakim geçenlerde, yılbaşı öncesi kararını vermiş. Belediye başkan yardımcısına bir yıl iki ay hapis cezası verilmiş. Davacı ve davalılardan diğer kişiler ise iki yıl ile hapis cezasına çarptırılmışlar. Mahkeme iyi halden tarafların cezalarından iki ayı tenzil etmiş. Kesilen  cezalar bir üst mahkemeye başvuru yolu açık olmak kaydıyla da ertelenmiş. Üst mahkemeye başvurulmadığı takdirde hükmün kesinleştirileceği ihtarı mahkemece taraflara anlatılmış. 


Cezalar yatılır, yatılmaz veya ertelenir, ötelenir bu önemli değil. Önemli olan eğer bir suç işlenmiş ise suçu işleyen her kim olursa olsun herkes cezasını çeker ve çekmelidir sonucuna ulaşılmasıdır. Önemli olan Adaletin eşit dağıtıldığına inancın ve güvenin pekişmesidir.


Seçimdir, içeriden veya dışarıdan çıkar, gelir, kazanırsınız. Herkes size veya makamınıza sevgi duymasa da, halkın iradesi bu yönde diye saygı duyar. Velakin adilane yönetmelisiniz. Esenleri yönetmek üzere dışarıdan gelip, belediyenin kısıtlı kaynak ve imkânlarından hep dışarıdakilerin yararlanmasına ve yararlandırılmasına yumuşak zeminler hazırlar, müdahil olursanız, olmaz. İşte mesele burada düğümleniyor aslında. Kaynakları Esenlerli üretecek kaymakları Esenler dışındakiler yiyecek. Bu gemi böyle, belki çok iyi yüzer ama hiç yol gitmez. 


İhaledir, tekliftir, artırımdır, kırmadır olur bunlar. Ancak ihalelerde Esenlerliden önce dışarıdan işletmecilerin hem de başka ilçelerde belediye meclisi üyesi işletmecilerin hakkını korumaya tevessül edilirse, tevessül edenler bizden sayılmaz. Böyle davranılarak Esenlerli de olunmaz.

Adalet ve ilahi adalet önünde hesap vermek zorunda kalındığında kimse gücenip alınmasın ama şahitlik etmeyiz asla. Çünkü Hakikat hilafı şahitlik bizim kitabımızda yazmaz… 



 09.01.2012
Bu Yazı 211 Kez Okunmuş
ERDOĞAN AKSU

Hiç yorum yok: