9 Aralık 2011 Cuma

YILIN SON MECLİSİ YAPILDI!

erdoğan aksu

Yerel Haber  
YILIN SON MECLİSİ YAPILDI!
08-12-2011 / 18:29
Bu güne kadar her meclis oturumunda, oturumda varsak eğer yazdık. Gittik, gördük seyrettik ve bu köşeye izlenimlerimizi aktardık. Yılın bu son meclisi eğer olağanüstü bir meclis yapılmayacaksa bir unutkanlık havasında geçti.
Erdoğan Aksu/gazete esenler

YILIN SON MECLİSİ YAPILDI!

Bu güne kadar her meclis oturumunda, oturumda varsak eğer yazdık. Gittik, gördük seyrettik ve bu köşeye izlenimlerimizi aktardık. Yılın bu son meclisi eğer olağanüstü bir meclis yapılmayacaksa bir unutkanlık havasında geçti. Bir yıllık çalışmaya katılanlara, Esenler adına çalıştıklarını söyleyen meclis üyelerine, çalışmaları izlemek ve halka aktarmak yoluyla çalışanlara bir teşekkür edilebilir, iyi yıllar dilenebilirdi. Gerçi Daha zaman var, belki başkanlık başka programların hazırlığı içinde de olabilir. Yine de İki çift söz edilse de iyi olurdu kanaatindeyiz.

Bir yıl böyle geçmiş olabilir ama aklımıza takılan bir mesele daha var. Civar belediyelerde, meclis tutanaklarının ilgililere, o yörenin gazetecilerine verildiği bir uygulama söz konusu. Ancak Esenler Belediye Başkanlığı’nın Belediye Meclisinde görüşülen ve konuşulan konularda kamuoyunu bilgilendirme amaçlı, bu uygulaması yok. Hal böyle olunca meraklıları yerel gazetecilerin meclis izlenimleri ve yorumlarına bağımlı kalıyorlar. Çoğunluğun ses kayıt cihazı kullanmasına karşın, çözümlemede farklılıklar doğuyor. Bu farklar da bilgi kirliliğine yol açan “cımbız haberleri” ortaya çıkarıyor. Ayrıca bizim gibi yorum haber peşine düşenler de var.

Meclis bileşim tutanaklarını belediye meclisi üyelerinin bile yazılı başvuru yapma suretiyle alabilmesi aylarla ifade ediliyor. Oysaki komşu belediyelerde bu işlem meclis görüşmelerinden birkaç gün sonra ilgililerin elinde olacak şekilde programlanmış. Esenler içinde bu tutanakları hazır etmek zor olmasa gerek. Kamuoyunun doğru bilgilenmesi açısından bu uygulamaya geçilmesi Esenler’e şimdiye dek düşünülmemiş bir yeni yıl hediyesi, yeni bir hizmet olduğu inancındayız.

Elbette bu sonuç. Öncesinde meclis gündemine ilişkin dosyaların belediye meclis üyelerine verildiği gibi, bu dosyaların geniş içerikli raporlar ve kapsamlı ayrıntıları barındırmasa da yerel gazetecilerle paylaşımı da doğru olur kanaatindeyiz. Çevre belediyelerde benzer uygulamaların olduğu da bir gerçek.

Eğer, herkes haber almada kendi haline bırakılırsa gerçekler de başıboş savrulur evrene. Herkes de kendi akıl kapasitesiyle orantılı çıkarsamalarla yoluna gider. Yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğu apaçıkken kifayeti müzakere ile iş tatlıya bağlanır belki ama haber yaratmak kişilerin inisiyatifine kalır.

İhtiyaçlar sonsuz imkânlar kısıtlı da olsa o meclis koltuklarında oturanlar tarafsız, yansız işlerinin gereğini yapmalılar. Büyükşehir yapıyor, cevap veremeyiz mantığıyla, yapılan işlerin diğer yapılmış işleri bozmasına da görmezden gelmek Esenlerlilere haksızlık olur. Ana arterlerden sayılı günler verilerek çıkartılması gündemde olan işyerlerinin, modern şehir yaratalım deyip ara sokaklara taşınsınlar, işlerini ara sokaklarda icra etsinler anlayışı on yıllık gecikmişliği telafi eder mi bakacağız.

Yazılı sözlü soru önergeleriyle geçen aralık meclisi, yeni yılda verilebilecek cevapları ile muhalefet meclis üyelerini ve “piyasaları” rahatlatacağı beklentisiyle, bitti bitmesine de belediye iştiraki bir şirketin sermaye artışında iş kentsel dönüşüme dayandı. “İhale bedeli kırma ve kentsel yenilenme motoru” olarak lanse edilen şirketin, ESKON’un sermayesi daha geçen yıl üç milyona artırılmıştı. Meclisteki izlenimlerimize göre bu deprem odaklı kentsel dönüşüm Esenler’in daha çok başını ağrıtacak gibi. Meclis başkanı her ne kadar meclis üyelerimizin bu konuda yeterli bilgisi var dese de bu bilgililik üç beş kişiyle sınırlı görüntüsü var mecliste.

ESKON-Esenler İnşaat ve Eğitim Sanayi Ticaret Anonim Şirketi’ne gelince ihtiyaç duyuldukça gayrimenkul almak ve organizasyonlarda kullanmak için en büyük ortak Esenler Belediyesi kasasından talep ettiği “on iki milyon” sermaye artışı oy çokluğu ile meclisten geçti. Geçti ama özellikle muhalefet üyeleri bu şirketin işleyişinden ve işletilişinden dertli görüntüsü verdiler. Belediyenin kasasından çıkan ve çıkacak meblağın denetiminde meclis üyelerinin bertaraf edilmesi, baypas edilmiş olması da bir muamma olarak ortaya çıktı. Şirkette, ESKON’da yetkili makam sahibi Belediye Başkan Yardımcısının bu şirketi anlatacak bir kitapçık hazırlatarak ilgililere dağıtalım demesi meseleyi sözde halletti.

Yılın bu son meclis bileşiminde 12 milyon hatırına yerel iktidarda birazcık yumuşama, muhalefette ise konuyu sulandırmadan kentsel dönüşüme taşıma gayreti sezinledik. Eğer meclis tutanaklarının ilgililere dağıtılma uygulaması başlatılırsa kim ne demiş, kim nasıl yanıtlamış bakarız.

Bakarız ve İzlenimlerimizde haklı mıyız haksız mıyız anlarız... 
 Erdoğan Aksu/ 

Hiç yorum yok: