7 Aralık 2011 Çarşamba

TOP PATLADI, AĞLAR DELİNDİ, FİLELER BOŞ

Erdoğan Aksu  

TOP PATLADI, AĞLAR DELİNDİ, FİLELER BOŞ
 Email: yerelgazeteci@hotmail.com

Yalan yanlış çok üzerine gidilirse, bir yerden sonra iş kopar. Top patlar, fileler ağlar delinir ve Futbol da zevk vermez, adı süper kendi paspas lig de rengini kaybeder, tatsızlaşır. Futbola da el atılınca, kazık çakılınca, her Allahın günü camı kırılan da topu kesince işin keyfi gerçekten kaçar. Üstüne Cumhurbaşkanlığı da futbol şiddet yasasını bu kez ve birinci kez Çankaya Noteri yakıştırmasına ters bir tutumla veto edince feryadı figan kopar. Gazetelerde aldatma, hile, teşvik, şike ve futbol bazlı yazılar, televizyonlarda spor programlarında yorumcular ve yorumlar başköşeye oturur.

TOP PATLADI, AĞLAR DELİNDİ, FİLELER BOŞ

Yalan yanlış çok üzerine gidilirse, bir yerden sonra iş kopar. Top patlar, fileler ağlar delinir ve Futbol da zevk vermez, adı süper kendi paspas lig de rengini kaybeder, tatsızlaşır. Futbola da el atılınca, kazık çakılınca, her Allahın günü camı kırılan da topu kesince işin keyfi gerçekten kaçar. Üstüne Cumhurbaşkanlığı da futbol şiddet yasasını bu kez ve birinci kez Çankaya Noteri yakıştırmasına ters bir tutumla veto edince feryadı figan kopar. Gazetelerde, aldatma, hile, teşvik, şike ve futbol bazlı yazılar, televizyonlarda spor programlarında yorumcular ve yorumlar başköşeye oturur.

Karşıyakalı olalı beri maça gitmeyiz. Tribünleri bırakalı yıllar oldu ama spor programlarını özellikle futbolu yakından izleriz. Her ülke vatandaşı gibi en iyi bildiğimiz konuların başında gelir futbol. Gençliğimizde hakkını vererek oynamışlığımız da vardır erken bıraksak da. Gerçeklerini de biliriz ayrıca. Yıllar yılı ligler temizliği zor şekilde kirletildi, kirlenmesine göz yumuldu. Adı büyük kulüp diye geçenlerin ve siyasetin gölgesinde yaşandı bitti her şey. İktidarlar her alanda özellikle futbolu sihirli değnek gibi kullanarak istediklerini yaptılar, yaptırdılar. Faşizmin ayak oyunlarından nasiplenerek, sacayağı tamamlayan ayak futboldur bilinciyle sarıldılar futbol topuna. Son yıllarda her şeyde olduğu gibi futbolu da yönetmenin takımına yedekten soyunan iktidar bir çuval inciri berbat etti. Ülkedeki tüm diğer şikeler, teşvikler, tehditler, kayırmacılık ve köşe dönmecilik unutuldu, unutturuldu bu vesileyle.

Oysa son yıllarda futboldan nemalanmak isteyen iktidar ve iktidar yandaşlarıyla,  iktidardan nasiplenmek çabasındaki futbol yandaşlarının çıkarları çatıştı. Yüz milyarlarca bütçesiyle baş döndüren futbol endüstrisinde herkes kara para aklama peşine düştü. Asıl mesele akıl, mantık, vicdan bir kenara bırakılarak futbolu ele geçirmek olunca, İşte o zaman yeşil çimleri söküldü stadyumların. Beton zemine çakıldı ülkenin futbol alemi. Futbol emekçilerinden futbol kapitalistlerine herkes enkazın altında sıkıştı. Altta kalanın canı çıkar belki ama enkaz kaldırma işlemleri çok kolay. Her alanda olduğu gibi ergenokana bağlanır mesele ve kökten halledilir. Her şeyi örgütlü suç kapanına sokma sevdasındaki iktidar redleştiklerini, anlaşamadıklarını, hoşlanmadıklarını, kendilerinden ayrı saf tutanları yöneticisinden futbolcusuna, malzemecisinden odacısına sokar sanal örgütün birine ve ülke futbolu da, ülke de kurtulur.

Hal böyleyken 401 sayfalık iddianame ve eklerinden oluşan Şike iddianamesi açıklanınca, İddianame kişi ve ekiplere ağır cezalar yağdırınca paçalar tutuştu. Herkes kendi kurtuluşunu hazırlar ama ülke futbolu yandı ki yandı.

Dava ne zaman başlayacak belirsiz? Futbol Federasyonu ne yapacak, iddianame dosyalarını İncelemesi ne kadar sürecek muamma. Şike yaptığı kanıtlanırsa, şike yapanın cezasının ne olacağını gösteren yasa meclisle cumhurbaşkanlığı arasında pinpon topuna dönmüş, yeni bir set başlıyor. Yani futbol topu pinpon topu doğurmuş. İtirazlar nereye yapılacak, adı şaibeye karışan takımlar küme düşürülecek mi, yoksa puan silinmesiyle mi yırtacaklar belirsiz. Sezon bitmeden düşme kararları uygulanırsa veya sezon sonu karar almaya anca yetişilirse, önceden düşenler ne olacak. Liglerin takım sayısı kaç olacak? Bırakınız her şeyi bir yana 2011’in şampiyonu hangi takım olacak.

Asıl önemlisi UEFA ne diyecek, hakkımızda nasıl karar alacak? Disiplin soruşturması açıp üç beş yıl arası dünya kupalarından, Avrupa kupalarından men cezası verebilir mi. Ki verir. Futbol kamuoyunun ulu orta futbol federasyonuna, savcılara, parlamentoya, başbakana, Cumhurbaşkanı’na, saydırması bu yüzden işte. Çünkü olaylar bambaşka hiç istenmeyen yerlere geldi veya gelecek. Bu andan sonra lig oynansa ne olur oynanmasa ne olur. Ülke futbolu prestij kaybetti ve kaybetmekte.

İktidar tarafından belirlenen Futbol Federasyonu’nun yetersizliği, deneyimsizliği, meseleyi işte bu haddeye getirdi. Kimse kimseyi kandırmasın, irili ufaklı televizyon kanallarında ipin ucu kaçan sert tartışmalara da hiç gerek yok, konuyu hukuki açıdan irdeliyormuş pozlarına da. Hukuksuzluk ülkede her alana sirayet etmiş elbette futbol da nasiplenecek. Çözüm arayanlar başka kapıya başbakan kapısına. Çünkü kararlar verilmiş, alınmış. Kime ne olacağı zaten biliniyor. Şimdi yapılan bir bardak su da fırtına yaratmaktan öte gitmez. Bizim gibi futbolseverler üzülüyor sadece. Taraftarlar ise birbirlerine diş bilemeye başladı bile. Renkler arası düşmanlık körükleniyor, böl, parçala, yönet hesabıyla. İktidar iktidarını korumak için her yolu deniyor işin gerçeği. Yakında hükümet kendi takımını da kurar diğerleriyle makul ve malum ligde yarıştırmak için.

Top patlakmış, çimler sökülmüş, fileler ağlar yırtıkmış fark etmez. Diktatoryalarda olduğu gibi bizde de İktidar en nihayetinde ne istiyorsa futbolu da kullanarak emeline kavuşacak.


06.12.2011
Bu Yazı 467 Kez Okunmuş
ERDOĞAN AKSU

Hiç yorum yok: