20 Eylül 2015 Pazar

SİYASETÇİ OLMAK…

SİYASETÇİ OLMAK…

Siyasetçi analizci olmalıdır. Amaçlara sağlıklı yönlenmek açısından en önemli kavramdır analizcilik…

Siyasette en bela sorunları basitleştirip çözen, projelendiren bir yapısallık ve bütünlük şarttır. Bu şart tahlillerin doğruluğu oranında gerçekleşir. Yani analizlerin gerçekleri yansıtıp yansıtmadığı çok önemlidir. Karmaşık her ne varsa anlaşılması için kurum önermek, eskiyen kurumların yerine ön çalışmasız yenisini koymak siyaset değildir. Önemli olan köhnediği ve çürüdüğü varsayılan kurum ve kuruluşların ciddi analizlerle son durumu ve değişim rahatlığını saptamaktır. Yani siyaset adamlığı analizlerle başlar.

Esasa dayanarak, detaylarda boğulmadan sorunları her yönüyle çözme işlerliğine kavuşmak, yeniden yapılandırma ve düzene koyma becerisi analizle olur. Siyaseti yaşam biçimi edinenler temel kurum ve kuralları sık sık değiştirmemeli ayrıca sıkı bir analize tabi tutmalıdır. Onun içinde yeterlilik ve bilgi birikimine sahiplik gerekir. Kızdım, sıkıldım, beğenmedim değişsin demek ise siyasetin örgüsüne ters ilmektir. Zaten kendisini yetiştirmemiş siyasilerin ufkunun da geniş olmadığı kısa sürede icraatlarından anlaşılır. Ondan sonrası kurtul kurtulabilirsen dönemidir ve çok uzun sürer.

Basiretli davranmak, geleceği görmek ve geleceği güzelleştirecek projeler ve değerlerle iç içe yaşamaktır siyaset. Ve siyasetçi analizciliğini de zamanla geliştirmelidir. Ufuk ötesini görmek, dağın ardına ulaşmak için sürekli fikir üretmek, fikri kabullendirmek siyasetin özetidir. O halde siyasetçi yaptığı analizlerin doğrultusunda sürekli yol ve yöntemler aramalıdır. Temel değeri var olanı devam ettirmek değil daima değiştirmek olmalıdır.

Geleceğe yön vermek, yeniden kurmak için sürekli risk almalıdır. Dikkat çekmelidir. Pozitif tavırla, inançlar ve kendi ideolojisi ile bütünleşip siyaseti günü kurtarmak için değil yarınlar için yapmalıdır. Siyasetçi özellikle doksan dokuz öncesi ve sonrasını iyice analize tabi tutmalıdır, devrialemi geciktirmemelidir..

Siyasi ayrıca asla düzenci değil aksine düzenli olmalıdır. Yüklendiği görevleri sonraya asla bırakmamalıdır. Siyaseti yaşamında öncelik sırasında en başa koyanlar başı sıkıştığında topu taca atmamalıdır. Üstesinden gelebileceği yeterli ve birikimli olduğu alanlarda görev talep etmelidir. Planlı olmayı teknolojinin gelişen ortamına uyduran siyasetçiler elbette analizlerin ışığında yol alırlar. Tersine rol çalarak, replik kaparak zor bir insan görüntüsüne de bürünemezler. Ulaşılmaz tavır içinde dolaşanlar analizciliğin alfabesinden sınıfta kalanlardır.

Siyasetçi düzenliliğini günden güne artıran bir portre çizdiğinde yerelde veya genelde aranılan konuma ulaşır. İşte tüm efor ve zaman planlaması bu aşamada çok önemlidir. Nereye kadar ve ne kadar var olacağını iyi analiz eden siyasetçi yapıcılığını öne çıkarır. Hislere kolay ulaşan bir anlayış ortaya koyması kolaylaşır.

İşin özü siyasetçi siyasette her an atak ve tetikte bir anlayışı özümseyebilmelidir. İleriye dönük amaçlara yönelik uzlaşıyı öngören değerlerle bütünleşemeyenler kısa sürede dökülür. Böylece uzun süre azim ve canlılık içinde de kalamazlar. Birikimli, donanımlı imajını yaymak da nafiledir bir yerden sonra. Sahiplenilen sorunlar küçük büyük ayırt etmeksizin analizlere tabi tutularak çözmeye yetkinleşilmelidir.

Evrensel normlarda davranan, temel ideoloji ve belirli programlar uyarınca davranan her siyasetçi tüm zorlukları aşar. İlkeleriyle geniş kapsamda bütünleşen siyasetçi ilkelliği de yener. Onurlu ve dürüst kalmaya beceren siyasetçiler işte bu kapsamda analitik zihne sahip olanlardır. Makam ne olursa olsun yönetmeye ve yönetirken insani değerleri yüceltmeye en ciddi aday işte bunlardır. Mutlak bir gün iktidar olmanın yolunu işte bu analizsever siyasetçiler süsleyecektir.

İktidara ulaşmak bir yana siyasette dürüst ve güvenilir olmak bunca güvensizlik içerisinde en güzelidir.

Siyasette aktif üye veya yönetici olunmasa da sadece pasif direnci yönlendirenlerden olmakta siyasettir ve bu kadarlık siyasi tavır bile içine düşülecek birçok yanlışı önler. Kurtarıcı demokrat gibi sunulan, davranışlardaki fark ve farklılık yaratıcı düşünceyi bir yere kadar geliştirir. Sonrası hüsrandır. Sadece analizlerle desteklenen her siyasi düşünce toplumu zedeleyen her konuda direnç gösterir. O halde siyasetçi ayan beyan görülenleri dahi iyice süzgeçten geçirmelidir. Erdemli siyasetçilerden sayılmanın güçleştiği son günlerde olursa ancak böyle olur, olmalıdır örneklemesine uyan bir profilde ısrarcı dayanmak şarttır.

Toplumun dimağına yerleştirilen olduğu kadar olsun, ondan bundan iyisi mi var düz mantıklılık çerçevesindeki tutum ve yaklaşımlarla gelinen nokta tarih içinde tam da analizlere tabi tutulması gereken bir kara noktadır. Siyasete güveni azaltan da işte bu moda modda siyaset yapmaktır. Yani bu çağda siyasette çok yer tutan ucuz siyasetçinin analizci olması gerekliliğini boş vermesi ve unutmasıdır.

Siyasetçi olmanın topluma dönük yüzünde en olumsuz görünen tavır ve eda ise zamanla altına imza atılamayacak imzalara hapsolmasıdır. En olmaz kararları meşrulaştırırken atılan imzaların siyaseti gayri meşrulaştırmasıdır. Siyasetin olmazsa olmazı ise analizlere hapsolmaktır.

Son tahlilde siyasetçi anaları ağlatmayan amaçlara hizmet ederek, analizler neticesinde birincil çıkan sorunun çaresi için cesaretle işe başlayandır.

Hiç yorum yok: