23 Nisan 2012 Pazartesi

23 NİSAN VE ÇOCUKLUK VE BETER GÖRMEZLİK

23 NİSAN VE ÇOCUKLUK VE  BETER GÖRMEZLİK
Bu gün 23 Nisan…

23 Nisan Türkiye'nin ilk ulusal bayramıdır.

1921'de çıkarılan bir kanun ile milli bayram olarak resmileşen “23 Nisan”” o yıldan bu yana değişik isimlerle törenlerle kutlana gelmiştir. Bu gün için şenlikler düzenlenerek kutlanan ve şölenli-resmi tatil yapılan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın özünde üç ayrı bayram yatar aslında.

Aslında Tarihçilere bırakmak gerekir ama 23 Nisan ve Ulusal Egemenlik Bayramları ayrı ayrı bayramlardı. Bu günle özdeşleşen Çocuk Bayramı ise tamamen ayrı bir kavram olarak gelişmiştir. Zamanla meclisin açıldığı gün olan ‘23 Nisan Millî Bayramı’ ile ‘Millî Hâkimiyet Bayramı’ birleştirilmiş ve en sonunda ‘Çocuk Bayramı’ da bu güne eklenmiştir.
1979 yılında ise TRT düzenlenmeye başladığı ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ ile 23 Nisan'ı tüm dünya çocuklarının kutladığı bir bayram haline getirmeyi amaçlamıştır.

Bayram bu günkü biçimini ise 1981 yılında almıştır.

23 Nisan Türkiye'nin ilk ulusal bayramı iken; 12 Eylül darbesi sonrası Milli Güvenlik Konseyi tarafından bayramlar ve tatillerle ilgili kanunlarda yapılan değişikliklerle her şeyin içinin boşaltıldığı gibi 23 Nisan’ın da içi boşaltılmıştır.
Bu gün 23 Nisan…

Bu gün; "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı"

Ulusal egemenlik temeline dayalı halk hükümetinin kurulması ve cumhuriyetin ilanına giden yolun başıdır çocuklara armağan edilen bu gün. Ancak samimi ve sarsıcı itiraflardan oluşan Söylev’den bu güne ilişkin Kallavi cümleleri çoluk-çocuk, genç-yaşlı görmek gerekir.

Unutulmamalı ki; 22 Nisan 1920’de Temsilciler kurulu adına Mustafa Keemal kısa bir tebliğ yayınlar. Sonra; bütün valiliklere, müstakil sancaklara, ordu ve kolordu komutanlarına, tümen komutanlıklarına “Dakika geciktirilmeyecektir” talimatıyla telgraf çektirir.

O gün 22 Nisan’dı…

Ve telgrafta şunlar yazılıydı; “ Tanrı’nın lütfuyla Nisanın 23. Günü Büyük Millet Meclisi açılarak çalışmaya başlayacağından, o günden itibaren askeri ve sivil makamlarla, bütün ulusun tek merciinin ‘Büyük Millet Meclisi’ olacağı bilgilerinize sunulur.”

Ve 21 Nisanı da vardı, o günlerin…

21 Nisandan Okuyoruz; “Büyük Millet Meclisi’nin toplanışını ve açılmasını sağlamaya çalıştığımız günlerde bizi en çok uğraştıran bazı bölgelerde başlayıp, bazı yerler üzerinden Ankara’ya yaklaşacak kadar genişleyen gericilik ve isyan dalgaları olmuştur. Ben bir taraftan bu dalgaların durdurulmasına çalışırken, bir taraftan da Ankara’da toplanmakta olan ve genel durumu daha iyice bilmeyen milletvekillerini dehşete düşürecek olaylar karşısında bırakmamak ve böyle durumların ortaya çıkmasıyla Meclis’in toplanamaması gibi uğursuz ihtimalleri önlemek çarelerini düşünüyordum. Bunun için Meclis’in açılmasına acele ediyordum…”

Kutlu ve mutlu günler yaşasın içli memleketim. Ilık günlerin altın beşiğinde sallansın sonsuz hürriyet ve tam bağımsız memleket. Bayramlaryerinde patinaj çekmeyi güncelleyince de maviye dalar gözlerimiz.

Bu gün 23 Nisan…

Bu gün okumayı söktüğümüz yaştayız ve “Neşe doluyor insan”…

Hiç yorum yok: