26 Ocak 2019 Cumartesi

ÜTEBAY ÜTÜLDÜ, ESENLER ÜZÜLDÜ...

ÜTEBAY ÜTÜLDÜ, ESENLER ÜZÜLDÜ...
Bay Ütebay, seçime ramak kala İl ve Genel Merkez düzeyinde Esenler'i ütüldü. Ütülen bay olarak ilçe tarihine geçti. Yıllar yılı arabesk hizipçilikle jilet gibi ütülenen beyinlerin, tüm ciddi uyarılara aldırmaz tavrı işte bu acı sonu getirdi. Ve Ütebay'ın dümeninde olduğu parti maalesef Esenler'de bay çekti. İyi oldu demeye hangi yürek dayanır. Esenler resmen üzüldü...
Kötünün kötüsü oldu elbette. Yani ta belde günlerinden başlayan, daha sonra ilçe olalı beri tüm seçimlere giren, ya kazanan ya da ana muhalefet çıkan 'Köklü Çınar' bu yerel seçimde oy pusulasında yok. Gönül arzuluyor ki altı umdeli amblem yanlışlıkla da olsa pusulada yer alsın. Yer alsın da Ütebay ve ülküdaş destekçileri bütünleşen Esenler'i görsün.
Aksi halde, Ütebayın hiç karşı koymadığı, gözlerimi kaparım vazifemi yaparım düz mantığıyla anında kabullendiği bu gerici hamle sıfır çeker. Birilerince iyi niyetli farz edilen girişim dibe vurur...
Dip yapar çünkü yıllar boyu her şeye rağmen, en zor şartlarda bile yiğitçe direnilen siyasi aidiyetin bedeli bu olmamalıydı. Oldu. On yılların emeği bir kalemde silinmemeliydi. Silindi. Bu siyasetik muammanın sonuçlarına bugün ve yarınlarda dahli olanların topu katlanmak zorunda. Başta Ütebay olmak üzere. Çünkü siyasi despotizmin en uç noktası herkesi resmen figüran yerine koydu. Ve Ütebay da çevrilen filmi sessizce izledi.
İki dönemdir yürüttüğü görev süresince belli başlı ve tutarlı ikazları hiçe sayarak, bildiğini okuyan Ütebay senaryoyu iyi okuyamadı. Okuryazarlık sıfır. İpi bir kere daha göğüslediği son düzlükte rakibinin delegasyona bir buçuk saatlik dil dökmesine karşılık, verdiği apartma şiirli cevabı çeyrek saati bulmadı. Daha o gün sınıfta kalmıştı ya neyse. Eğrisi doğrusu birlendi ve şu garip ilçede Yüz yıllık Çınar'ın canına okundu. Ütebay ütüldü, duyarlı örgüt üzüldü. O sesini çıkarmadı. Safkanileri de sessiz kaldı.
Bu yönetsel aritmetikle erinmekte olunduğu gerçeğini her fırsatta dile getirenler, yerden göğe haklı çıktı. Demek ki hasbelkader yüksek rakımda siyaset yapmaya yeltenmekle olmuyormuş. Olgunlaşılamadığı açıkça görüldü.
Bir başka görüntü ise Ütebay ve avanesi zatların bugünden itibaren ilçe kamuoyunda tüm özelliklerini, verilen yetki ve ayrıcalıklarını toptan kaybettiklerinin tescillenmesidir. Kazanımlar sadece kağıt ve mazbata üzerindedir. Gönüllerde bitmişlerdir. Aidiyet duygusundan zerre ödün vermeyen muhalifler değil bizzat Ütebay ve havarileri kaybetmiştir. Bu kaybın, bu işin diyetini bizzat onların ödemesi lazımdır. Ama öyle cesur yürek taşımadıkları için boyun eğip, secde ederek her zamanki gibi etrafta suçları yıkacak birilerini araştırmaya kapılanırlar.
Ancak kapı kulluğunu, iki dönemdir ben bilirimci tavır ve sadece gidişatı izleme tertipli siyasetin resmen sos vermişliğini masaya yatırmazlar. Masada kendisine emanet Esenler'i ütülürler ve hala kafa ütülemeye devam ederler.
Olmadı bay Ütebay. Bu son duruma kayıtsızlık hiç yakışmadı. Hiç bir bahane zatınıza tevdi edilen görevi yapamamış olduğunuzu saklayamaz. Ütebay artık düşmüştür, düşkündür...
Bu fakir ilçenin sol donanımlı insanlarına martın sonu kara kış yaşatmaya zerre hakkınız yok. Olmamalıydı. Zatınızı yüklü taviz verdiğiniz tabansızlık yanıltmış olabilir. Ama akla koyulan yüreğe düşen aidiyet beceriksizliği yüzünden böylesine trajikomik bir seçim öncesi yaşanmamalıydı. Yaşattınız.
Sağaltılamaz bir aymazlık içinde olduğunuzdan öyle veya böyle azarladığınız, sık aralıklarla azarlanan insanlar sayesinde hep var olabileceğinizi düşündünüz. Yalnızlaştınız. Lafta sizden yana, yakınlarınızca tezgaha düşürüldünüz. Kızgın gözleriniz sağı solu, öteyi beriyi, hemen hiç kimseyi görmedi. O yüzden ilçeyi günlerce sonu baştan belli uçuk kaçık, kaçak transfer girişimleriyle oyaladınız. Partinin tarihsel gerçeklerini bile unuttunuz. Çok iyi iş yapıyormuşçasına kendi partidaşlarınıza bile hırsla yağıp gürlediniz.
Ve an geldi, bu afra, tafra ve kasta meyilli davadanlıklar ve tüm foyalar bugün açığa düştü. Fors düştü. Yersiz çıkışlar, yoz dayılanmalar ayağa düştü. Şimdi tüm bu düşmeler, ilçe genelinde, siyasetin yerelinde basiretsizlikten kurtuluşun da bir nevi reçetesi sayılmalı.
Sayın Ütebay şimdi kalkıp bu ayıplanır cinsten yenilgiyi sanal alemde, sosyal, siyasal ve hukuksal platformlarda dolaşarak hafifletmeye çalışır. Ama hafifletemez. Çünkü örgütüne danışmadan, tabanına sormadan, ölçüp tartmadan bir başına gidip Esenler'i ütülüp gelmiştir. Ama ne gam Bay Ütebay Esenler'de ikamet etmiyor. Basar gider. Kurtulur.
Esenler ve Esenlerli ise gamlı yasın gönlüne düşmüşlüğü ile baş başa kalır. Sağ kulvardan yarışa zorlanır. Ama bu aşı tutar mı? İlk etapta tutmaz...

Hiç yorum yok: