3 Şubat 2019 Pazar

LİDER SULTASI SİYASETİNİN ADAYLARI…

LİDER SULTASI SİYASETİNİN ADAYLARI…
 
Bu gün memleket siyasetinde sağdan sola, soldan en sola bir lider sultası var. Alabildiğine var hem de. Lider sultası siyasetindeki temel çelişki, lider kadro ve yönetici kadro düzleminde saptanan yerel adaylarla iyice ayyuka çıktı. Alenen belirginleşti. Çelişki ve çatışmalar hat safhada. İki arada bir derede adaylaştırılanlar ise bunca kavram yoksulluğu ve kargaşa zenginliğinde kendine fırsatlar yaratma peşinde. Al sana lider sultası…
 
Yani adayların ilkesel ve bilimsel temellere bağlı saptanması ve tabanla buluşması, bütünleştirilmesi es geçildiğinden anında vasıf karmaşası oluştu. Yerelde genelde yükselmek ve yücelmek; Lider sultası siyasetine tam bağlılık, asla eleştiri ve önermeler yapmamak, yalnızca beklemek ve suskunca istemek sonucunda olunca, adaylar mevcudu reddeden değil mevcudu hayata geçirecek görünenlerden gerçekleşti.
 
Lider sultasında ideoloji bir kenara bırakıldığından, gerçekçi mesajlar ve projelerle donatılıp millete sevimli gelecekler, değişim ve dönüşümün devamlılığına mükellefler hep bir kenara bırakıldı. Nasıl ve ne zaman sorgulaması da lider sultasına ve yönetici kadrolara bırakıldığından iyice tutarsızlaşan ve sonu belli olmayan bir atmosfer oluştu.
 
Ve bu atmosferde zor bir hal belirlenen adaylarla kısır ufuk çizgisine hapsoluş yakında nükseder…
 
Lider sultası tüm gereksizlikleri önceledi ama asıl öncelikleri menzil ötesine konuşlandırdı.  Böylece tüm enerji daima kendi etrafına dönük çemberde harcanır sözüne gelindi. Çemberin dışında ve çizgi ötesi kalanların karı ise geleceği planlamak ve günü en iyi şekilde kotarmayı yükümlenmek oldu. Aam adaylaşamadılar.
 
Bu kadrosal devinimde ve kadersi şaşkınlıkta adaylaşıp sorumluluk taşımak ve sorumluluk almak arzusu iç demokrasi ve öz disiplin dışında yine lider sultasınca dizayn edildi. Böylece beyin arkası inatlar aynı potada eritildi. Doğal olarak hayal kırıklıkları ve terk edişler yaşandı.
 
Bu yağmada yelkenleri adaylık ile şişirenler nereden ve niçin estiği, estirildiği belli veya belirsiz yellere hiç aldırmazlar. Evladiyelik bir aldırmazlıkla yönü ve şiddeti devamlı değişen rüzgârlara kapılarak adaylık güncellemesi peşinde koşarlar.
 
Bu düşkünlük alabora olmak ve denizin dibini boylayıvermek arasında kala kalıştır aslında…

Yine de bile bile lider sultasına öyle veya böyle yaranma ve yamanma bağımlısı kişiler prim yaptı.  Özel ve öznel koşulları hazırlayanlar, dinamikleşen bir yapı havasında değerlendirmeler, saptamalar yapanlar yok sayıdılar. Artı değer katmak için çıkılan her yol ve yolcudan tasarruf edildi.

Bu günden ileriye, yerelden genele bu memlekette bir lider sultası egemenliğinin hüküm süreceği rejimin doğası gereği bariz. Elbette bu lider sulta toplumsal bilince sahip, sözde ileri demokrasinin verdiği, kısıtladığı temel hakları hakkıyla kullanmayı bilen kadrosal derinliği ve devrimciliği istemez. Bitirir.

Artık görülen gerçek; memleketi yeniden var edecek olgu bu yersiz kurumlanmalar ve koltuğa yerleşmeler değil, kamuoyunda yankı bulacak lider kadro ve yönetici kadro bütünleşmesidir. Bu değişimi, dönüşümü ve dayanışmayı içselleştiren kurumsallık elbette istenmez.
 
Lider sultasını hiçe sayan bu kurumsal tabiilik yerine isme, resme ve ambleme güvenip diğer uçta üst üste oturanlar değerlendirildi. Yalnızca onlar yükseldikçe yükseltildi. Maazallah sertçe dibe vurma ve bir daha beli doğrultamama durumu dahi hiç önemsenmedi. Varsa yoksa arsa, parsa ve paye derdiyle yoğrulup siyaset yapmak derdindekiler ödüllendirildi.
 
Bu tip adaylaşma ve adaylaştırmalarda lider sultası eliyle üslup hatası görmezden gelinir ve lider sultası kayırma ustalığı yönünde işletilir. İşine geldiğince ve milleti usandırma temsilcisi durumundaki bu ilerleyiş yarınlarda siyasetin müsvedde defterine de işlenir.
 
İşin bu sona evrileceği biline biline bu gün dilde, akılda ve yürekte haset besleyenler, kendi karanlığına gömülen ve orada yaşamayı siyaset sayanlar acayip şekilde adaylaştırıldı. Yarışlar onlara kolaylaştırıldı. Ve millete uzaklaşıldı.
 
Hiç de uzak ara görülmesin, yakınlaşan yerel seçimlerde siyasi süreç hakkınca okunmadığından, adaylaştırırken ayan beyana gözler kapandığından, lider sultası siyasetinin adayları ile birlikte lider sultasının da oylanacağı bir kenara yazılmalı…

Hiç yorum yok: